Skąd tyle hałasu o cukier?
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Skąd tyle hałasu o cukier?

Cukier istniał w naszej diecie od zawsze. Przecież słodki deser po obiedzie to nie wymysł naszych czasów, ale wieloletni zwyczaj. Słodkie przysmaki, przepisy na ciasta czy takie urządzenia jak maszyna do waty cukrowej istnieją od dawna. Skąd więc tyle hałasu o cukier? Wszystko przez wysoko przetworzoną żywność, która zawiera, oprócz niezdrowych barwników, konserwantów i ulepszaczy, także dużo cukru. Współcześnie prawie wszystko jest dosładzane, a jedząc nieświadomie dostarczamy organizmowi dużo więcej tego szkodliwego składnika niż jest to potrzebne. Przeciętny człowiek, który dziennie zjada około 2 000 kalorii, do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje 5 łyżeczek białego cukru. Tymczasem dosładzane jest niemal wszystko. Cukier znajdziemy nie tylko w napojach i ciastkach, ale też w płatkach śniadaniowych, sucharach, dietetycznych waflach ryżowych, pieczywie, maśle, ketchupie, musztardzie i wielu, wielu innych produktach.